«

»

aug 04

Lelki dilemmák 5. rész

Menjek, vagy maradjak..?

A legtöbb kérdés arra vonatkozott, hogy mit tegyen az ember, ha házasságban él és gyermekei vannak…

Ha ez a kérdés felmerült, akkor az azt jelenti, hogy ez a kapcsolat boldogtalan, érzelmileg kifulladt…az egyik fél már megelégelte és keresi a kiutat.., de hogyan tegye mindezt?

Vegyük elő a jól bevált „mérleg“ módszerünket…a serpenyő egyik oldalába tegyük bele a házasság mellett szólókat, míg a másikba az ellene szólókat.

Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az itt leírtakon kívül még számos indok és motiváció szólhat mellette is és ellene is, ezek csak kiragadott példák, a TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL!

Tehát, ami felmerülhet a házasság fenntartása mellett:

- kiskorú gyerek(ek) van (nak) gyermektartás fizetése
- egy lakás van közös néven
- adóstársak a házastársak, tehát felvett hitellel rendelkeznek
- válás esetén is egy lakásban kell maradni a fenti okok valamelyike miatt
- a gépkocsival ugyanez a helyzet
- egyéb közös tulajdonuk van, amit lehetetlen elosztani
- egyéb kényelmi szempontok

Ezek egyike is már elég nyomást gyakorol a kilépni vágyó félre, hogy meggondolja, vagy inkább felejtse is el változtatási szándékát…persze, megteheti, hogy marad minden úgy, ahogy van, de a lehetséges szövődményekkel számolnia kell.

Néhány lehetséges következmény, szintén a teljesség igénye nélkül:

- ha érzelmileg nem kötődik társához, akkor előbb-utóbb nagy gondot fog jelenteni a szexuális együttlét, hiszen egyetlen porcikája sem kívánja (ha mégis, akkor örüljön neki, egy gonddal kevesebb)
- mivel másképp nem tudja elkerülni a nemi aktust (a menses sem tart örökké és a fejfájást sem lehet mindig elővenni), a teste szép lassan elkezd olyan pszichoszomatikus tüneteket produkálni, aminek eredményeképpen valóban lehetetlen lesz a nem kívánt aktus: hólyaghurut, petefészek gyulladás és egyéb „női“ betegségek, amik segítik a lélek vágyát, a nem összebújást társukkal…tehát, a betegség „barátként“ megvédi az illetőt a számára terhes együttléttől.

Amit a lélek nem él meg, azt a test éli meg…szoktuk mondani.

Ebben az esetben a lélek olyannyira nem akarja a másikat közel engedni magához, hogy inkább megbetegíti a testet, mint egyetlen módját a beteljesülésének.

Nem véletlenül mondják, hogy a lélek nyelve a betegség, csak oda kell rá figyelni és érteni kell az üzenetet…

Az állandó orrfolyás, prüszkölés (allergia) is egy ilyen „nemakarom“ helyzeten való átlépés, annak a kikerülése, nem megélése:

- ha olyan embert kell látni reggeltől-estig, aki már nem kedves az ember szívének, akkor ez állandó frusztrációval is járhat, hiszen elég ránézni a nemkívánatos személyre, vagy észrevenni egy visszatetszést kiváltó mozdulatát és már emelkedik is a vérnyomás, szökik fel a koleszterin és a vér cukorszintje sem fog a megfelelő értéken maradni, vagy azért, mert gazdája állandóan csokit eszik a stressz enyhülése érdekében, vagy pedig olyannyira vágyik a nem létező szeretetre, hogy ezzel megint csak kiprovokál magának egy testi tünetet, jelen esetben a diabetes II-t.

- a hangulat otthon igencsak „paprikás“ lesz, hiszen a felek előbb-utóbb már sportot űznek abból, hogy a másik orra alá borsot törjenek, találékonyságuk ilyenkor szinte határtalan, s egyetlen alkalom sem marad kihasználatlan.

- számtalan emberi megnyilvánulás van, amivel a másikat a világból is ki lehet kergetni.., a határ a csillagos ég, illetve a felek szellemi szintje és tudatos magatartása lenne az, ami mindezt visszafogja…

Egyet sosem veszítsünk szem elől: a gyermek nem hülye!

Azért, mert nem mondja, még tökéletesen tisztán látja a problémát és érzi, hogy baj van, őt pedig becsapják!

Többszörösen is csalódott, hiszen a szülei nem szeretik egymást és a családképe is borul, mivel feltételezi, hogy a szülei mindent a legjobban csináltak és ha mégis ide jutottak, akkor a házasság nem sokat ér, mint olyan…

Az még rosszabb, ha az egyiket hibásnak ítéli meg, vagy maga a szülő akarja őt választásra kényszeríteni..

A lehető legrosszabb pedig az, amikor az egyik (vagy mindkét ) szülő ŐT akarja eszközként a másik ellen felhasználni!

Tehát a fenti következményekkel is lehet számolni abban az esetben, ha az ember a lelke akarata ellen dönt a házasságban való maradás mellett.

Ismétlem: ezeken kívül még számtalan más ok és okozat létezhet, ezt mindig az adott helyzetre és körülményre való tekintettel kell vizsgálni, az itt leírtak csak a beérkezett levelek utáni általános állapotot tükrözik! Tehát, ettől homlok egyenesen eltérő szituációk és következmények is lehetnek, mint ahogy, a gyermek is számtalan módon reagálhat egy rossz házasságban való helyzetére, amibe ő is bele betegedhet!

Tehát most azt „boncolgattuk“, hogy általában miért nem bontják fel a rosszul működő házasságokat és annak lehetséges testi-lelki következményeit.

Soha ne mondjuk azt, hogy nincs választási lehetőség!

MINDIG VÁLASZTHATUNK! VAGY EZT, VAGY AZT, AZ ADOTT SZELLEMI SZINTÜNK ÉS ELSZÁNTSÁGUNK FÜGGVÉNYÉBEN!

A nem választás, szintén egy választási forma, hiszen azzal, hogy nem teszünk semmit, sokat teszünk azért, hogy a lehetséges betegségeket magunkhoz vonzzuk!

Gondolkodjunk el a fent leírtakon, hiszen, már ennek ismerete is segítheti az elemzés fázisát, a döntéshez szükséges tisztánlátást!

A következő részben ugyanezt folytatjuk a beérkezett levelek és kérdések alapján, hogy láthassuk, milyen következményei lehetnek a NEM döntésnek, amikor az ember homokba dugja a fejét, mert nem akar szembenézni saját helyzetével, illetve a fentieket ürügyként és magyarázatként használja a már mindenki számára megbetegedéssel járó helyzet fenntartására…

Szerző: Lévay T. Erzsébet

 

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!